Ülkelerine dönmelerinin işgücü piyasasına etkileri araştırılıyor: İş yaşamında Suriyeli alarmı

İktidarın 2025-2028 yıllarını kapsayan Ulusal İstihdam Stratejisi yayınlandı. Strateji kapsamında çalışma yaşamında 2028 yılına kadar olan hedefler belirlendi. Belgeye göre, nitelikli yabancı işgücü ihtiyacı olan alanların belirlenmesi ve ihtiyacın karşılanmasına yönelik çalışmalar yürütülecek. “Tersine beyin hareketliliği” kapsamında yurt dışında çalışan yurttaşların ülkeye dönüşleri sağlanacak.

Geçici koruma altındaki kişilerin ülkelerine geri dönüşlerinin işgücü piyasasında yaratabileceği potansiyel etkileri analiz etmek ve bu etkilerin yönetimine yönelik somut ve uygulanabilir politikalar geliştirmek amacıyla

çalışmalar yapılacak. Bu dönüşlerin yaratabileceği sektörel ve bölgesel değişimler, yerli işgücüne olan etkiler ve işgücü talebi ile arzındaki değişiklikler incelenecek ve politika önerileri oluşturulacak.

Geçici koruma kapsamındaki yabancılara yapılan yardımların ve usullerin gözden geçirilmesi sağlanacak. Geçici koruma kapsamındaki yabancılara uzun süredir verilen destekler ve usuller gözden geçirilerek, kayıtdışı çalışma ve istihdama katılmama şeklinde tezahür eden sorunlara çözüm aranacak.

ESNEK ÇALIŞMA DA VAR

Sendikalar esnek çalışma modellerine karşı çıkıyor. Buna karşın stratejide esnek çalışmaya yönelik hedefler de yer aldı. Belgeye göre, esnek çalışma modellerinde, iş dünyasının ihtiyaçları, iş-özel yaşam dengesi ve sosyal güvenlik hakları gözetilerek mevzuat değişikliği ihtiyaçlarının belirlenmesi sağlanacak. İstihdamın artırılması ve işgücüne katılımda sürekliliğin sağlanması amaçlarıyla, işçi ve işveren kesimlerinin, İş Yasası’nda düzenlenen istihdam modellerindeki ihtiyaçlarının ve çalışma hayatındaki değişimlere bağlı olarak yeni modellere duyulan ihtiyaçlarının somut biçimde belirlenmesi sağlanacak.

ÇOCUK İŞÇİLER!

Çocuk ve genç işçi çalıştırılmasına ilişkin mevzuat alt yapısı güçlendirilecek. Çocuk ve genç işçi çalıştırılmasına ilişkin ihtiyaç duyulan alanlarda ve ilgili mevzuatta gerekli revizyonlar yapılacak. Türkiye’de çalışan çocukların hangi sektörlerde ve hangi çalışma koşullarında istihdam edildiklerinin ortaya çıkarılmasına yönelik veri derlenecek. Çalışan çocukların sosyal, ekonomik ve demografik özelliklerinin belirlenmesine yönelik “Çocuk İşgücü Araştırması”nın 2026 yılında Hanehalkı İşgücü Araştırması ile birlikte uygulanması planlanıyor. En son 2019 yılında uygulanan araştırma, seçilen hanehalklarında 5-17 yaş grubundaki fertleri kapsayacak şekilde çalışan çocuklar konusunda politika geliştirilmesine güncel veri ile katkı sağlayacak.

Related Posts

Havalimanı sektöründe faaliyet gösteren dev firmadan iflas başvurusu!

Almanya’da faaliyet gösteren havalimanın gözde şirketi Aviapartner Düsseldorf resmen iflas etti. Almanya’nın Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinin başkenti olan Düsseldorf Havalimanı’nda kritik bir gelişme yaşandı. Uluslararası havalimanında bulunan yer …

AB’den Türkiye’deki sığınmacılara 20 milyon avro yardım

AB Komisyonu, Türkiye’deki sığınmacılara yönelik yeni insani yardım sunulacağını açıkladı. Toplam 20 milyon avroluk insani yardımın Türk makamları ile yakın işbirliği içinde ülkede faaliyet gösteren insani yardım kuruluşları aracılığıyla verileceğine …

Litvanya sanayi üretiminde beklenmedik durgunluk

Litvanya İstatistik Kurumu’nun açıkladığı verilere göre, 2025 Mayıs ayında Litvanya’nın sanayi üretimi yıllık bazda yalnızca %1,9 oranında artış gösterdi. Bu oran, önceki ayki %2,5’lik yukarı yönlü revize edilmiş büyümenin altında kalarak, son on bir …

Mehmet Şimşek’ten ‘Hürmüz Boğazı’ açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Türkiye ekonomisinin tüm muhtemel senaryolara hazırlıklı olduğunu belirterek “Hürmüz Boğazının kapanması durumunda senaryolar üzerinden ekonomimize yönelik yapılan spekülasyonlara lütfen itibar etmeyiniz. ” ifadelerini kullandı.

SGK uzmanı tarih verdi: SGK- Vergi borçlarına yapılandırma yolda

Ekonomik sıkışıklık, yüksek faiz oranları ve geçmişteki örnekler doğrultusunda milyonlarca vatandaş SGK ve vergi borçlarına yeni bir yapılandırma düzenlemesinin yapılmasını bekliyor. SGK uzmanı İsa Karakaş, bu yılın son çeyreğinde yeni bir ‘Torba Yasa’nın yürürlüğe girmesinin kuvvetle muhtemel olduğunu belirtti.

Yeniçağ Gazetesi: Eriyen asgari ücret için ara zam çığlığı!

Yeniçağ Gazetesi’nin bugünkü manşeti… Gazetemizi okumak için tıklayınız… ERİYEN ASGARİ ÜCRET İÇİN ARA ZAM ÇIĞLIĞI! Önlenemeyen hayat pahalılığı karşısında buharlaşan asgari ücretle geçinemeyenlerin feryadı ülkenin dört bir yanından yükselirken …