Türkiye ile Irak arasındaki ikili ticaret hedefi 30 milyar dolar

Türkiye’nin Irak’a Yaptığı İhracat Geçen Yıla Göre Arttı

Türkiye’nin Irak’a olan ihracatı, geçen yılın ocak-aralık döneminde bir önceki yıla göre yüzde 9,8 artarak 10 milyar 698 milyon 863 bin dolara yükseldi. Irak, Türkiye’nin en fazla dış satım yaptığı 5’inci ülke olurken, Türkiye’nin ihracatından aldığı pay yüzde 4,73’e ulaştı.

Irak’a en fazla ihracatı yapan sektör ise 2 milyar 147 milyon dolarla hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü oldu. Türkiye’den Irak’a en fazla ihracatı İstanbul gerçekleştirirken, Gaziantep, Mardin, Şırnak ve Mersin de listede yer aldı.

Türkiye-Irak arasında planlanan Kalkınma Yolu Projesi ile Basra’dan Türkiye’ye kara ve demir yolu ulaştırma koridoru kurulması hedefleniyor. Proje, Basra Körfezi’ni Avrupa’ya bağlayacak en kısa proje olarak dikkat çekiyor.

Kalkınma Yolu Projesi kapsamında Gaziantep-Şanlıurfa ve diğer hızlı tren hatları projeleri de planlar arasında yer alıyor. Projenin tamamlanmasıyla Basra Körfezi’nden Avrupa’ya yönelik ticaret süresinin kısalması ve taşımacılık maliyetlerinin düşmesi bekleniyor.

DEİK Türkiye-Irak İş Konseyi Başkanı Halit Acar, Türkiye ile Irak arasındaki ticari ilişkilerin her geçen gün güçlendiğini belirterek, iki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılması hedefine vurgu yaptı. İnşaat, tarım, enerji, gıda işleme, sağlık ve lojistik sektörlerinde büyüyen iş birlikleri dikkat çekiyor.

Acar, Türk firmalarının Irak’taki projeleri ve sektörel fırsatları yakından takip ettiğini belirtirken, Kalkınma Yolu Projesi’nin bölge için önemli ekonomik fırsatlar sunduğunu vurguladı. Projenin enerji projeleri, liman yatırımları ve lojistik projeler gibi stratejik alanlarda iş birliği imkanları sunması bekleniyor.

Türkiye ile Irak arasındaki ticaret ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi adına düzenlenen etkinliklerin devam ettiğini vurgulayan Acar, iki ülke arasındaki ticaret hacminin artması ve iş birliklerinin derinleştirilmesi hedefine vurgu yaptı. Irak’ın Türkiye’nin en büyük ihracat pazarlarından biri olma yolunda ilerlediğini belirtti.

Related Posts

TL’nin getirisi arttı: 1 milyon TL, 500 bin, TL 250 bin TL ne kadar kazandırır?

Yatırımcılar ya da birikimi olanlar paralarını ne şekilde değerlendireceklerini araştırıyorlar. Türk Lirası’nda, “Yatırım için en doğru araç hangisi?” diye düşünenlerin dikkatini çekecek bir değerlenme yaşandı.

Ozan Bingöl yazdı: Çiftçiyi zirai don değil, devlet vurdu: 1,2 trilyon liralık alacak!

Vergi Uzmanı Ozan Bingöl, 2006-2024 dönemi için tarım kesimi devletten 1,2 trilyon lira alacaklı olduğunu yazdı. Bingöl, “2024 yılında bütçeden faiz için yapılan ödeme toplamı; 1 trilyon 270 milyar lira iken aynı bütçeden yapılan tarımsal destek ödemelerinin toplamı sadece 91,5 milyar liradır.” değerlendirmesini yaptı.

111 yıl sonra Türkiye’den çekilen BP’de işler tersine döndü

2024’ün sonlarında Türkiye’den çekilme kararı alan British Petrol’de işler yolunda gitmiyor. 111 yıldır faaliyet gösterdiği Türkiye’deki tüm istasyonlarını Petrol Ofisi’ne devreden BP’de 2025 yılının ilk üç ayında borçlarının artacağını ve gaz üretim seviyelerinin düşeceğini öngörüyor. Petrol devinin net borcunun, 2024 sonunda 23 milyar dolar düzeyindeyken, 2025’in ilk çeyreğinde yaklaşık 4 milyar dolar daha yüksek olması öngörülüyor.

Kayseri’de Don Meyve Ağaçlarını Vurdu

Kayseri’de zirai don nedeniyle meyve ağaçları büyük zarar gördü, çiftçiler yardım bekliyor.

Kaz Yumurtası Talebi Artıyor

Kastamonu’da kaz yumurtası talebi, sağlıklı beslenme nedeniyle çiftçilere gelir sağlıyor.

FGM Yapı yeni projelerinde de krediye değil güvene dayalı satış modeline devam edecek

FGM Yapı, müşteri dostu finansman modelini yeni projelerinde de sürdürme kararı aldı. Şirket yetkilileri klasik kredi modellerine alternatif oluşturan bu satış politikasının arkasında yatan temel felsefenin “insan odaklılık” olduğunu belirtiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir