Roma İmparatoru Marcus Aurelius’un bronz heykeli, Türkiye’ye iade ediliyor

Türkiye’nin 65 yılı aşkın süredir peşinde olduğu ABD’nin Cleveland Sanat Müzesi koleksiyonunda bulunan ve Burdur’daki kaçak kazılarla yurt dışına kaçırıldığı bilimsel ve hukuki çalışmalarla kanıtlanan Roma İmparatoru Marcus Aurelius heykelinin iadesi kararlaştırıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre; Anadolu tarihinin kayıp hazinelerinden biri olan milattan sonra 2’nci veya 3’üncü yüzyıllara tarihlendirilen Burdur’daki Boubon Antik Kenti kökenli bronz heykel, 1960’lı yıllarda kaçak kazılarla yurt dışına kaçırılarak yıllarca el değiştirdi. ABD’nin Ohio eyaletinde bulunan Cleveland Sanat Müzesi koleksiyonuna dahil edilen heykel, Türkiye’nin 65 yılı aşkın bir süredir peşinde olduğu eserlerden biriydi. Boubon Antik Kenti’nden kaçırılan eserler, arkeolog Prof. Dr. Jale İnan öncülüğündeki araştırmalarla gündeme getirildi; ancak Marcus Aurelius heykelinin Türkiye’ye iadesi bugüne kadar mümkün olmadı.

Bilimsel verilerle kanıtlandı

Bakanlığın uzun yıllar süren çalışmaları ve önceki yıllarda toplanan bilimsel verilerle, Marcus Aurelius heykelinin Boubon Antik Kenti’ndeki Sebasteion yapısına ait olduğu kanıtlandı. Bakanlığın arşiv belgeleri, akademik araştırmalar ve antik kentteki kazı çalışmaları heykelin orijinal yerini açıkça ortaya koydu. Antik kentte yapılan yoğun kaçak kazılar hakkında bilgi sahibi olan görgü tanıklarının ifadeleri, bilimsel verileri destekleyince Manhattan Bölge Savcılığı ve Amerikan İç Güvenlik Soruşturmaları Birimi (HSI), Türkiye’nin iade talebini haklı bularak Cleveland Sanat Müzesi’ndeki heykele el konulmasına karar verdi.

Müze el koyma kararına itiraz etti

Cleveland Sanat Müzesi, el koyma kararına karşı Ekim 2023’te mahkemeye başvurarak heykelin kökeninin kesin olmadığı yönünde itirazda bulundu. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Cleveland Sanat Müzesi’nin bilimsel analiz çalışmaları yapılması talebini olumlu karşıladı. Bakanlık uzmanlarının gözetiminde 2024 yılının Mayıs ayında heykelin müzede silikon ayak kalıbı alınarak Boubon Antik Kenti’ndeki bronz heykel kaideleriyle birebir uyumlu olduğu tespit edildi. Cleveland Müzesi tarafından yetkilendirilen arkeometri uzmanı Prof. Dr. Ernst Pernicka ve bakanlığın uzman konservatörleri, Boubon Antik Kenti ile Burdur Müzesi’nde bulunan Boubon kökenli Valerianus heykeli ve Marcus Aurelius heykelinden kurşun izotop, taş ve toprak analizleri için numuneler aldı. Ayrıca, Almanya’daki Curt Engelhorn Arkeometri Merkezi laboratuvarlarında yapılan analizler, heykelin Boubon’da uzun yıllar gömülü kaldığını kesin olarak kanıtladı. Bilimsel bulguların ardından Cleveland Sanat Müzesi, Marcus Aurelius heykelinin Türkiye’ye iadesini kabul etti ve bu karar Manhattan Bölge Savcılığı tarafından Türkiye’ye bildirildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile New York Manhattan Bölge Savcılığı ve Amerikan İç Güvenlik Soruşturmaları Birimi arasında 2021’de başlayan iş birliği sayesinde, Lucius Verus, Septimius Severus ve İmparator Caracalla’ya ait heykeller de dahil olmak üzere birçok Boubon kökenli eser ana vatanına döndü. Türkiye, Marcus Aurelius heykelinin iadesi ile kültürel mirasını koruma yolunda önemli bir adım atmanın yanı sıra tarihi eser kaçakçılığına karşı yürütülen uluslararası mücadelede de büyük bir başarıya imza attı. Marcus Aurelius heykelinin dönüşü bu mücadelenin en önemli dönüm noktalarından biri olarak kayıtlara geçti.

Antik Çağ’ın önemli eserlerinden

Antik çağın en nadide bronz eserlerinden biri olarak kabul edilen heykel, Roma İmparatoru Marcus Aurelius’u bir filozof olarak tasvir etmesiyle dikkat çekiyor. Antik Roma döneminin önemli bir kült yapısı olan Sebasteion’da bulunan eser, bu yıl içerisinde doğduğu topraklarla yeniden buluşacak.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, konuya ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Kültürel mirasımıza sahip çıkmaya devam ediyoruz. Uluslararası iş birlikleriyle kaçırılan eserlerimizi tek tek geri alıyoruz. Bu süreçte emeği geçen tüm kurumlarımıza, uzmanlarımıza ve yetkililere teşekkür ediyorum. Tarih yerinde güzeldir, koruyacağız” dedi. (DHA)

Related Posts

Bugünkü Resmi Gazete kararları 27 Haziran 2025 Cuma | Resmi Gazete atamaları ve kararları neler? TBMM’nin çalışma süresi uzatıldı!

Resmi Gazete kararları 27 Haziran 2025 belli oldu. Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri, atama kararları ve yeni yönetmeliklerin de yer aldığı 32939 sayılı Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında, Türkiye Büyük Millet Meclisinin Çalışma Süresinin Uzatılmasına İlişkin Karar yer aldı. Karara göre 1 Temmuz’da tatile girmesi gereken TBMM, çalışmalarına devam edecek. Öte yandan Türkiye Bilimler Akademisi Genç Akademi Topluluğu Yönetmeliği ile Hacettepe Üniversitesi, İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi, Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Giresun Üniversitesi öğretim görevlisi alımı ilanları da Resmi Gazete’de yer aldı. İşte, 27 Haziran 2025 Resmi Gazete kararları ve ayrıntılı bilgiler…

Adrese teslim kadro ilana tepki: Uzmanı olmayanlara açılması, alana özgü akademik bilgi üretimini yok edecek

Yetişkin Eğitimi ve Yetişkin Eğitimcileri Derneği Gazi Üniversitesi’ndeki adrese teslim kadro ilanına ilişkin, “Türkiye’de Hayat Boyu Öğrenme ve Yetişkin Eğitimi alanında uzmanlaşmış akademisyenler ve doktora derecesini almış alan uzmanları varken alanın bu biçimde uzmanı olmayanlara açılması, “yetişkin eğitimi” alanına özgü akademik bilgi üretimi ve yetiştirmenin yok olmasını getirecektir” açıklamasını yaptı.

SON DAKİKA HAVA DURUMU TAHMİNLERİ İL İL | Yarın (25 Haziran) hava nasıl olacak? Meteoroloji uyardı! Önce kavuracak sonra yağmur!

Hava sıcaklıkları yurt genelinde artarken, yeni uyarı geldi. Son hava durumu değerlendirmelerine göre hava sıcaklıkları çarşamba, perşembe ve cuma günü mevsim normallerinin üzerine çıkacak. Pazar ve Pazartesi günü kuzey kesimlerde yağışla birlikte sıcaklıkların azalarak mevsim normalleri altına düşeceği, Salı gününden itibaren ülkemiz genelinde mevsim normalleri üzerinde seyretmeye devam edeceği öğrenildi. Öte yandan çarşamba günü ise ülke genelinde yağış beklenmiyor. Peki, yarın hava nasıl olacak? İşte, İstanbul, Ankara, İzmir ve il il 25 Haziran 2025 hava durumu değerlendirmeleri.

Hafta sonu sınav takvimi 21-22 Haziran 2025 || Bu hafta sonu hangi sınavlar var, ne sınavı yapılıyor? Üniversite sınavı bu hafta mı?

Türkiye genelinde milyonlarca öğrencinin geleceğini şekillendirecek sınav maratonu, 21-22 Haziran 2025 hafta sonu sınav takvimi ile netlik kazandı. ÖSYM tarafından düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS), bu hafta sonu gerçekleşecek en önemli sınav olarak öne çıkıyor. Okul önlerinde kalabalık görenler “Bu hafta sonu ne sınavı var?” “Üniversite sınavı bu hafta mı?” sorularına yanıt arıyor. Temel Yeterlilik Testi (TYT), Alan Yeterlilik Testi (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) oturumlarıyla üniversite hayali kuran 2,5 milyondan fazla aday, 21-22 Haziran 2025 tarihlerinde sınav merkezlerinde ter dökecek. Peki, Bu hafta sonu sınav var mı, hangi sınavlar yapılacak? İşte 21 – 22 Haziran sınav takvimi!

Sinema yazarı Atilla Dorsay, adına kitaplar yazdığı Türkan Şoray’a olan kırgınlığının nedenlerini anlattı

Sinema yazarı Atilla Dorsay, adına kitaplar yazdığı Türkan Şoray’a olan kırgınlığının nedenlerini anlattı

Kene uçar mı, kanatları var mı, zıplar mı? Yaz aylarının korkulu rüyası keneler hakkında bilgiler!

Yaz aylarında doğada vakit geçirenlerin en büyük korkularından biri olan keneler, hem sağlığımız hem de keyifli anlarımız için ciddi bir tehdit oluşturuyor. İstanbul’da bu yıl sağlık kuruluşlarına toplam 7 bin 2 kene ısırması vakası bildirildi. Vakaların 6 bin 165’i yalnızca nisan, mayıs ve haziran aylarında kaydedildi. Peki, Kene uçar mı, kanatları var mı, zıplar mı? İşte keneler hakkında bilgiler!