Mevduat yatırımcılarına ‘Vergi’ şoku: Binlerce lira zarar edebilirsiniz

Stopaj Oranlarının Artması Küçük ve Orta Ölçekli Yatırımcıları Etkiledi

Stopaj oranlarının 5 puan artırılması durumunda, özellikle küçük ve orta ölçekli yatırımcılar için önemli bir kayıp söz konusu olacak. 6 ay ve daha kısa vadeli mevduat hesapları üzerinden yapılan hesaplamalar, bu artışın birikimlerini vadeli mevduatta tutan yatırımcılar için finansal zarar yaratacağına işaret ediyor.

Dünya Gazetesi’nden Naki Bakır’ın yazısında yer alan bilgilere göre, geçtiğimiz yıl, 1 Kasım 2024’te yapılan düzenlemeyle, TL mevduat stopaj oranları artırılmıştı.

6 ay vadeli mevduatlar için oran yüzde 7,5’ten yüzde 10’a, 1 yıla kadar vadeli hesaplar için yüzde 5’ten yüzde 7,5’e, 1 yıldan uzun vadeli hesaplar içinse yüzde 2,5’tan yüzde 5’e yükseltilmişti.

Yeni stopaj oranlarının 31 Ocak 2025’e kadar geçerli olacağı açıklanmıştı. Ancak basına yansıyan bilgilere göre, 6 ay vadeli mevduatlarda stopaj oranının 5 puan artırılarak yüzde 15’e çıkması bekleniyor.

VADELİ MEVDUATIN YÜZDE 91’İ ETKİLENECEK 

Yeni stopaj artışı, bankalardaki toplam vadeli mevduatın büyük bir kısmını kapsayacak. Kasım 2024 itibarıyla, yurt içi yerleşiklerin sahip olduğu 11 trilyon TL tutarındaki mevduatın 9 trilyon TL’si vadeli mevduatlardan oluşuyor. Bu vadeli mevduatların yüzde 92’si 6 aya kadar olan hesaplardan meydana geliyor. Bu da, bankalarda tutulan her 100 TL’nin 93 TL’sinin 6 ay ve daha kısa vadeli olduğunu gösteriyor.

STOPAJ ARTIŞI VE YATIRIMCILAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ 

Bir yatırımcının 1 milyon TL’lik mevduatını ele aldığımızda, faiz oranlarının aynı kalması durumunda, mevcut stopaj oranıyla elde edeceği faiz geliri ile 5 puanlık stopaj artışı sonrasındaki gelir arasında ciddi bir fark oluşacak. 
Örneğin, 1 ay vadeli mevduatta mevcut stopaj oranı yüzde 10, faiz getirisi ise 39 bin TL civarındayken, stopaj oranı yüzde 15’e çıktığında bu getiri 36 bin 832 TL’ye düşecek. Aynı şekilde, üç ay vadeli mevduatta da 5 puanlık artışla birlikte net faiz getirisi azalacak.

FAİZ İNDİRİMLERİNİN ETKİSİ 

Merkez Bankası’nın faiz indirimleri, özellikle kısa vadeli mevduatların cazibesini azaltabilir. Aynı zamanda, 5 puanlık stopaj artışı, tasarruf sahiplerinin daha düşük net getiri elde etmelerine yol açacak. Bu da, TL mevduatının cazibesinin azalmasına ve yatırımcıların alternatif yatırım araçlarına yönelmesine sebep olabilir.

DÖVİZ VE DİĞER YATIRIM ARAÇLARINA YÖNELİŞ 

Merkez Bankası’nın faiz indirimleri ve stopaj artışı, tasarruf sahiplerini TL mevduattan çözülmeye zorlayabilir. Bu durum, dövize, altına, yatırım fonlarına veya borsaya kayışa yol açabilir. Bu da, dövizdeki talebin artmasına ve dolayısıyla dolarizasyon riskine neden olabilir.

Stopaj artışı ve faiz indirimlerinin birleşimi, TL mevduatının cazibesini ciddi şekilde düşürebilir. Bu durum, finansal piyasaların dengesini değiştirebilir ve yatırımcıların yönelimlerini etkileyebilir.

Related Posts

Zirai Don Komisyonu Manisa’da: Üzüm bağlarında incelemeler yapıldı

TBMM Zirai Don Olayını Araştırma Komisyonu üyeleri, nisan ayında meydana gelen zirai donun Manisa’daki üzüm bağlarına etkisini yerinde inceledi. Komisyon, don olayının sonuçlarını araştırmak, üretici ve ürünlerin uğradığı zararları tespit etmek ve …

ABD’nin petrol sondaj kulesi sayısı azaldı

ABD’de petrol sondaj kulesi sayısı bu hafta 7 azaldı. ABD’deki petrol sondaj kulesi sayısı son bir yılda ise 54 azaldı.

Kara para soruşturması: 4 dev bankaya ceza kesildi

Singapur, kara paraya ilişkin yürüttüğü soruşturmada önemli bir karara vardı. 2023 yılında başlattılan geniş kapsamlı kara para aklama soruşturmasının ardından, aralarında UBS Group, Citigroup, Julius Baer ve Credit Suisse gibi finans devlerinin de …

Temmuz ayı yaşlı ve engelli aylıkları hesaplara yatırılmaya başlandı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, temmuz ayına yönelik 6,21 milyar lira tutarındaki yaşlı ve engelli aylıklarını hesaplara yatırmaya başladıklarını duyurdu.

Borsa İstanbul’da haftanın en çok kazandıran ve kaybettiren hisseleri belli oldu

BIST 100 endeksi, geçtiğimiz haftayı güçlü bir yükselişle tamamladı. Endeks yeniden 10 bin puanın üzerine çıktı. Haftalık bazda en çok yükselen ve en çok değer kaybeden hisseler netleşti.

Türkiye’de şebekeye giren gaz miktarı yüzde 25 arttı

Türkiye’de yılın ilk yarısında şebekeye giren gaz miktarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25 artarak 34 milyar metreküpe ulaştı.