Maaş zammı cebe girmeden buhar oldu: Öğlen yemeği konut fiyatları uçtu gitti

2025 Yılında Zam Yağmuru Yaşanıyor: İşte Detaylar

Asgari ücretlilerden emeklilere ve özel sektör çalışanlarına kadar toplumun geniş kesimi, henüz 2025’e ait zamlı maaşlarını almadan 1 Ocak 2025 itibarıyla tüm ödeme ve harcamalarda artan zamlarla karşı karşıya kaldı.

Vergi ve cezalarda yüzde 43.93’lük Yeniden Değerleme Oranı zammı, alkollü içecek ve sigaraya yüzde 7.56’lık Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) artışı ile elektrikten suya, kiradan akaryakıta bir dizi zammı beraberinde getirdi.

Öğle Yemeği Fiyatları Arttı

Asgari ücretin ve vergilerdeki otomatik zamların devreye girmesiyle birlikte fiyat artışları lokantalara da yansıdı ve öğle yemeklerine yüzde 10 ile yüzde 30 arasında zam yapıldı.

Aralık 2024’te 100 gramlık bir döner dürüm ile bir içecek için ödenen 350 TL, yeni yıl ile birlikte yüzde 17 artışla 410 liraya yükseldi. Benzer şekilde; öğle yemeği için tercih edilen bir zincir restoranda hamsi tava ve salatadan oluşan menünün fiyatı aralıkta 394 lira iken, ocak ayında yüzde 11’lik artışla 439 liraya yükseldi.

Popüler öğle yemeği seçeneklerinden hamburger menüsü fiyatı bir ayda 427 liradan 562 liraya yükseldi. Bu artışlarla birlikte beyaz yakalılardan diğer çalışanlara kadar herkesin öğle yemeği için harcadığı miktar 500 lirayı aştı. Ayrıca, büyükşehirlerde temel ihtiyaçlar arasında yer alan damacana sular da zam fırtınasından nasibini aldı. Örneğin, online platformlardan satılan 19 litrelik damacana suyun fiyatı aralıkta 114.90 TL iken, bugün %13.15 artışla 129.90 liraya yükseldi.

Konut Projelerinde Fiyatlar Yükselişte

2024 yılında konutta yıllık yüzde 63.09 oranında bir enflasyon görülürken, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın sosyal konut projelerini duyurmasının ardından ilan sitelerinde fiyatların bir günde 500 bin lira artış göstermesi dikkat çekti.

Related Posts

TL’nin getirisi arttı: 1 milyon TL, 500 bin, TL 250 bin TL ne kadar kazandırır?

Yatırımcılar ya da birikimi olanlar paralarını ne şekilde değerlendireceklerini araştırıyorlar. Türk Lirası’nda, “Yatırım için en doğru araç hangisi?” diye düşünenlerin dikkatini çekecek bir değerlenme yaşandı.

Ozan Bingöl yazdı: Çiftçiyi zirai don değil, devlet vurdu: 1,2 trilyon liralık alacak!

Vergi Uzmanı Ozan Bingöl, 2006-2024 dönemi için tarım kesimi devletten 1,2 trilyon lira alacaklı olduğunu yazdı. Bingöl, “2024 yılında bütçeden faiz için yapılan ödeme toplamı; 1 trilyon 270 milyar lira iken aynı bütçeden yapılan tarımsal destek ödemelerinin toplamı sadece 91,5 milyar liradır.” değerlendirmesini yaptı.

111 yıl sonra Türkiye’den çekilen BP’de işler tersine döndü

2024’ün sonlarında Türkiye’den çekilme kararı alan British Petrol’de işler yolunda gitmiyor. 111 yıldır faaliyet gösterdiği Türkiye’deki tüm istasyonlarını Petrol Ofisi’ne devreden BP’de 2025 yılının ilk üç ayında borçlarının artacağını ve gaz üretim seviyelerinin düşeceğini öngörüyor. Petrol devinin net borcunun, 2024 sonunda 23 milyar dolar düzeyindeyken, 2025’in ilk çeyreğinde yaklaşık 4 milyar dolar daha yüksek olması öngörülüyor.

Kayseri’de Don Meyve Ağaçlarını Vurdu

Kayseri’de zirai don nedeniyle meyve ağaçları büyük zarar gördü, çiftçiler yardım bekliyor.

Kaz Yumurtası Talebi Artıyor

Kastamonu’da kaz yumurtası talebi, sağlıklı beslenme nedeniyle çiftçilere gelir sağlıyor.

FGM Yapı yeni projelerinde de krediye değil güvene dayalı satış modeline devam edecek

FGM Yapı, müşteri dostu finansman modelini yeni projelerinde de sürdürme kararı aldı. Şirket yetkilileri klasik kredi modellerine alternatif oluşturan bu satış politikasının arkasında yatan temel felsefenin “insan odaklılık” olduğunu belirtiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir