Kazakistan’ın operasyonundan sonra: Süleymancılar firarda

Posted by

Süleymancıların Orta Asya Sorumlusu Kaçtı

Süleymancılar cemaatinin lideri Alihan Kuriş’e bağlı olan Orta Asya sorumlusunun, 2022 yılında cemaate yönelik başlatılan soruşturma sonrasında Kazakistan’dan kaçtığı ortaya çıktı.

Kazakistan’daki Süleymancıların Sorumlusu olan Muzaffer Öztürk, soruşturma kapsamında Almatı Emniyet Müdürlüğü tarafından ifadeye çağrıldı ancak gitmedi. Aydınlık’tan Kaan Arslan’ın haberine göre, Öztürk’ün ülkeyi terk ettiği iddia edildi.

Kazakistan medyasında yer alan haberlere göre, soruşturmanın ardından cemaatin Zhibek Zholy Yardım Kuruluşları Birliği adlı kuruluşunun 26 şubesi ile 92 yurdu kapatıldı.

Havaalanından Dernek Başkanına Mesaj

Muzaffer Öztürk’ün kaçmadan önce Süleymancıların Zhibek Zholy Yardım Kuruluşları Birliği Derneği Başkanı Ahmet Amarov’a Whatsapp üzerinden mesaj gönderdiği belirtildi.

Haberlere göre Öztürk, cemaatin kasasından belirli bir miktar paranın hesabına aktarılmasını ve mali faaliyetlere devam edilmesini istedi. Öztürk’ün mesajda Katya isimli birinden bahsetmesi dikkat çekiciydi.

Muzaffer Öztürk, 2012 yılından beri Kazakistan’da yaşıyordu.

Kazakistan’dan Süleymancılara Operasyon

Kazakistan’da aşırılıkçı dini misyonerlik faaliyeti ve yasa dışı din eğitimi nedeniyle Süleymancıların 26 kuruluşu ve 92 yurdu kapatılmıştı. Kazakistan Hükümeti’nin tüm kurumlarını kapatma emri verdiği belirtilmişti.

Kazakistan’da Zhibek Zholy Yardım Kuruluşları Birliği adı altında faaliyet gösteren Süleymancılar, yasaları ihlal ettikleri gerekçesiyle faaliyetleri durdurulmuştu. Almatı Temyiz Mahkemesi’nde yapılan yargılama sonucunda cemaatin yönettiği kuruluşlarla birlikte 92 yurda mühür vurulmuştu. Cemaatin avukatlarının itirazı reddedilmiş ve karar kesinleşmişti.

Araştırmada, yurtlar ve okullar arasında Ana Amanaty Yatılı Kız Okulu, Amanat Yetimhanesi ve Yatılı Okulu, Almaly Yetimhanesi ve Yatılı Okulu, Sauran İslam Kültür Merkezi gibi kurumların yer aldığı belirtilmişti. Yaklaşık 3 bin çocuğun bu yurtlarda kaldığı ifade edilmişti.

Kurumlarda çocukların yaşamını ve sağlığını doğrudan etkileyen ihlallerin yapıldığı vurgulanmıştı. Yurtlarda mimari, kentsel planlama ve inşaat faaliyetleri, yangın güvenliği gereklilikleri, hijyen standartları ve mali faaliyetlerde ihlaller tespit edilmişti.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir