“HPV aşısı, rahim ağzı kanserinden yüzde 90 oranında korumaktadır”

Rahim Ağzı Kanserine Karşı Erken Teşhis Hayati Önem Taşıyor

Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. M. Murat Naki, rahim ağzı kanserinin HPV virüsü tarafından tetiklendiğini ve erken teşhisin büyük önem taşıdığını vurguladı. Prof. Dr. Naki, düzenli testler ve HPV aşısının hastalığı önlmede etkili olduğunu belirtirken, kadınları tedbirli olmaları konusunda uyardı.

Rahim ağzı kanserinin ciddi bir tehdit oluşturduğunu dile getiren Prof. Dr. Naki, özellikle HPV enfeksiyonunun tedavi edilmediğinde kansere dönüşebileceğine dikkat çekti. Hastalığın belirtilerinin genellikle olmadığını söyleyen Prof. Dr. Naki, düzenli kontrollerin hayat kurtarıcı olabileceğini söyledi.

Tarama ve Erken Teşhis Hayati Önem Taşıyor

Prof. Dr. Naki, rahim ağzı kanserinin önlenebilir bir hastalık olduğunu vurgulayarak, erken yaşta başlayan cinsel ilişki, sigara kullanımı ve zayıf bağışıklık gibi faktörlerin HPV enfeksiyonunu tetikleyebileceğini belirtti. Tarama testlerinin 25 yaşından itibaren düzenli olarak yapılmasının önemli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Naki, 30 yaşından sonra yapılan HPV testlerinin ise kritik olduğunu söyledi.

Kanserin Tedavi Yöntemleri

Rahim ağzı kanserinin erken teşhisle tedavi edilebileceğini belirten Prof. Dr. Naki, tarama yapılmayan toplumlarda kanserlerin ileri evrede tespit edildiğini ve cerrahi müdahalenin zorlaştığını açıkladı. Erken evre kanserlerde cerrahi müdahalenin mümkün olduğunu söyleyen Prof. Dr. Naki, ilerlemiş evrelerde ise radyoterapi ve kemoterapinin tedavi yöntemleri olduğunu belirtti.

“Dokuzlu HPV Aşısı Yüzde 90 Koruma Sağlıyor”

Prof. Dr. Naki, HPV enfeksiyonuna karşı geliştirilen dokuzlu HPV aşısının önemine değinerek, aşının rahim ağzı kanserine karşı yüzde 90 koruma sağladığını belirtti. Aşının 9-15 yaş arası çocuklara yapılmasının ideal olduğunu ifade eden Prof. Dr. Naki, 15 yaşından sonra da aşılamanın uygulanabileceğini kaydetti.

Kuantum bilgisayarlar tüm şifreleri kırabilir mi? – Prof. Zafer Gedik anlatıyor

Related Posts

Keneler birden fazla virüsü insana bulaştırıyor

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Üner Kayabaş; kenenin dünya çapında 900 türü olduğunu ve 30 türün insana hastalık bulaştırdığını söyleyerek, “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsü de dahil birçok virüsü de bulaştırabiliyor dedi.

Geçmeyen şişlikler masum değil: İlk belirtilere dikkat!

Boyun, koltuk altı veya kasıkta geçmeyen ağrısız şişlikler lenfoma belirtisi olabilir. Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Uğur Ural, lenfomanın belirtileri ve erken teşhisin önemi hakkında önemli bilgiler verdi.

Van’da Tiroid Ameliyatında Teknoloji ile Başarı Sağlandı

Van’da tiroid ameliyatındaki risk teknolojiyle aşıldı Van’da başarılı ameliyatla 49 yaşındaki kadının ses telleri zarar görmedi VAN – Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde gerçekleştirilen başarılı bir tiroid ameliyatında, gelişmiş cerrahi …

Futbol maçı sırasında kafası omurgasından ayrıldı

Megan King adlı kadının hikayesi, modern tıbbın başarılarını gösteren olağanüstü bir örnek. 2005 yılında, henüz 16 yaşındayken bir futbol maçında yere düşen King, farkında olmadan çok ciddi bir yaralanma yaşadı. Bu düşüş sonucunda, kafatası ile …

Rize’de Elektrik Kesintisi Sırasında Engelli Vatandaşa Kurtarma Operasyonu

Rize’de elektrik kesintisi sırasında merdivende mahsur kalarak hareket edemeyen engelli vatandaşın imdadına kurtarma ekipleri yetişti. Ardeşen ilçesinde yaşanan elektrik kesintisi nedeniyle engelli vatandaş merdivende mahsur kaldı. Aynı zamanda …

95 Yaşındaki Hasta, Yoğun Kar Nedeniyle Ulaşılamayan Köyden Kurtarıldı

Kastamonu’nun Pınarbaşı ilçesinde yoğun kar sebebiyle yolu ulaşıma kapanan köydeki 95 yaşındaki hasta, ekiplerin yoğun mücadelesiyle hastaneye ulaştırılabildi. Kastamonu’nun Pınarbaşı ilçesinde, yoğun kar dolayısıyla yolu kapanan Muratbaşı köyü Keti …