Gabar petrolü emin ellerde: 100’den fazla kadın 7/24 sahada

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), 2017 yılında Gabar Dağı bölgesinde sismik veri toplama faaliyetlerine başladı. Gabar Dağı, güven ve huzurun sağlandığı bir ortamda gerçekleştirilen petrol keşfi ile 2021 yılında önemli bir dönüşüm yaşadı.

TPAO ve Turkish Petroleum International Anonim Şirketi (TPİC) tarafından şehit astsubay Esma Çevik ve şehit öğretmen Aybüke Yalçın’ın hatıralarının yaşatıldığı kuyularda keşfedilen petrolle birlikte Gabar, “Cumhuriyet tarihinin karada gerçekleşen en büyük petrol keşfi” unvanını kazandı.

Saha içerisinde yerin yüzlerce metre altından petrolü çıkaran kulelerin kesintisiz faaliyetlerini sürdürebilmesi için titizlikle çalışmalar yürütülüyor. Çıkarılan petrol, laboratuvarda detaylı bir şekilde analiz ediliyor.

Gabar Dağı’nın 1850 rakımlı zorlu coğrafyasında belirlenen lokasyonlarda açılan ve günlük 75 bin varil üretim kapasitesine sahip kuyularda kadınlar ve erkekler eşit şekilde çalışıyor.

Sismik taramalardan laboratuvar analizlerine kadar farklı alanlarda görev yapan mühendis, teknisyen, tekniker, laborant, kimyager ve jeolog gibi çalışanların içinde 100’den fazla kadın bulunuyor.

Farklı illerden Gabar Dağı’na gelerek petrol üretimine destek veren kadınlar, ülkenin enerji sektörüne güç katmak adına gece gündüz çalışıyor.

– “BÖYLE BİR PROJENİN PARÇASI OLMAK BÜYÜK GURUR”

Kule mühendisi Elif Ceylan, 4 yıldır petrol ve doğal gaz sektöründe çalıştığını ve son 1,5 yıldır Gabar Dağı’nda görev yaptığını belirtti.

Ceylan, zorlu koşullarda çalışmanın kadınlar için gurur verici olduğunu ve bu projede yer almanın heyecanını yaşadığını aktardı.

– “BURASI BENİM İÇİN KUTSAL”

İstanbul’dan gelen kuyu jeoloğu Süheyla Özkan, Gabar’da çalışmanın büyük bir şans olduğunu vurgulayarak, burayı kutsal bir görev olarak gördüğünü dile getirdi.

Özkan, sahada çalışan kadın sayısının arttığını ve kadınların her alanda başarılı olduğunu ifade etti.

– “HAYALİMİN GERÇEK OLDUĞU YER”

Saha mühendisi Sibel Kaplan, Gabar’da 1 aydır görev yaptığını ve ekip arkadaşlarıyla zorlu şartlarda çalıştıklarını belirtti.

Kaplan, Gabar’da olmanın mutluluğunu yaşadığını ve zorlukların kendisini güçlendirdiğini belirtti.

– “GÖNÜLLERİNDE GABAR VAR”

Isparta’dan gelen ve kulelerde çamur teknisyeni olarak çalışan Duru Yıldız, sahadaki zorluklara rağmen burada olmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

Yıldız, kadınların her alanda başarılı olabileceğini ve Gabar’ı özlediğini ifade etti.

Related Posts

Narin Güran Cinayeti Davası Başladı

Diyarbakır’da Narin Güran cinayetiyle ilgili 12 sanık adliyeye getirildi, dava süreci devam ediyor.

Terörist Mazlum Abdi: Türkiye bize karşı söylemini yumuşattı

PKK’lı terörist Abdi, Al Monitör gazetesine açıklama yaptı. “Türkiye, SDG kontrolündeki bölgeler hakkında yaptığı açıklamalarda daha ılımlı bir dil kullanıyor” iddiasını ileri sürdü.

Silivri’ye gece yarısı operasyonu: İBB tutukluları çevre illere götürülüyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik soruşturma kapsamındaki bazı tutuklular, Silivri’deki Marmara Cezaevi’nden çevre illere naklediliyor. CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, “Ne kadar dağıtırsan o kadar iyi’ diye talimat var anlaşılan” dedi.

Çocuk bayramında kahve festivali yapılacak

Batman Belediye Başkanlığı’na kayyum olarak atanan Vali Ekrem Canalp, ‘kahve ve çikolata’
festivali düzenleme kararı aldı. Bir haftalık etkinliğin bitiş tarihini ulusal bayrama denk getirdi.

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, İstanbul’daki kutlamalar için yarın vali ile görüşecek: 1 Mayıs’ta ‘demokrasi’ vurgusu

İstanbul’da 1 Mayıs’ın Taksim Meydanı’nda kutlanabilmesi için DİSK, KESK, TMMOB ve TTB yarın İstanbul Valisi ile görüşecek. Bu yılki 1 Mayıs kutlamalarında “demokrasi” vurgusu da öne çıkacak.

Moto kuryelik ‘tehlikeli meslekler’ sınıfına alındı

Trafikte tehlikeli çalışma koşulları nedeniyle her an ölüm riskiyle karşı karşıya kalan moto kuryeler, uzun süredir çalışma koşullarına ilişkin düzenlemeler talep ediyordu. Kurye Hakları Derneği, dün yapılan İşyeri Tehlike Sınıfları Komisyonu …