Derik’te Zeytin Tesisi Desteği

Dicle Kalkınma Ajansı ve Derik Kaymakamlığı İş Birliğiyle Zeytin ve Sabun Üretim Tesisi Kuruluyor

Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) ve Derik Kaymakamlığı arasında, Derik ilçesinde zeytin işleme ve sabun üretme tesisi kurulması için 5 milyon 695 bin lira tutarında destek protokolü imzalandı. Proje, zeytin üreticisi ailelerin ekonomik kalkınmasına katkı sağlamayı ve yaşam standartlarını iyileştirmeyi hedefliyor.

Derik ilçesi, zeytinin anavatanı olarak tarihte bilinir ve yaklaşık 20 bin dekar alanda, 500’ün üzerinde çiftçi zeytin üretimi yapmaktadır. Yıllar içinde fidan desteklerinin artmasıyla birlikte bu sayı hızla yükselmiştir. Derik zeytini, geleneksel yöntemlerle ve ilaçsız gübresiz olarak yetiştirilmesiyle kendine özgü bir aroma ve kaliteye sahiptir. Bu özellik, Dicle Kalkınma Ajansı ve Derik Kaymakamlığı’nın desteğiyle uluslararası pazarda da kendine yer bulmuştur.

Proje kapsamında, Derik’e zeytin işleme, paketleme ve sabun üretim tesisleri kurularak zeytinin katma değeri artırılacak ve tarım sektörüne önemli katkılar sağlanacaktır. Bu sayede ilçenin ekonomisi de büyük bir ivme kazanacaktır.

Uluslararası pazarda Derik zeytinine daha fazla değer kazandırmak için bazı sorunlar çözülmelidir. Salamura tesisi eksikliği nedeniyle iri kalibreli zeytinler düşük fiyatlarla satılmakta ve bu durum, özgün zeytin türlerinin yok olmasına neden olmaktadır. Ayrıca, zeytinlerin el kırması yöntemiyle işlenmesi yüksek maliyetler ve zaman kayıplarına sebep olmaktadır. Hijyenik dolum ve paketleme tesislerinin olmaması ise zeytinin tazeliğini koruyamamasına ve markalaşma sürecini engellemektedir.

Yeni tesisler sayesinde zeytinler daha verimli bir şekilde işlenecek ve farklı kullanım alanlarına olanak tanıyacaktır. – MARDİN

Related Posts

TL’nin getirisi arttı: 1 milyon TL, 500 bin, TL 250 bin TL ne kadar kazandırır?

Yatırımcılar ya da birikimi olanlar paralarını ne şekilde değerlendireceklerini araştırıyorlar. Türk Lirası’nda, “Yatırım için en doğru araç hangisi?” diye düşünenlerin dikkatini çekecek bir değerlenme yaşandı.

Ozan Bingöl yazdı: Çiftçiyi zirai don değil, devlet vurdu: 1,2 trilyon liralık alacak!

Vergi Uzmanı Ozan Bingöl, 2006-2024 dönemi için tarım kesimi devletten 1,2 trilyon lira alacaklı olduğunu yazdı. Bingöl, “2024 yılında bütçeden faiz için yapılan ödeme toplamı; 1 trilyon 270 milyar lira iken aynı bütçeden yapılan tarımsal destek ödemelerinin toplamı sadece 91,5 milyar liradır.” değerlendirmesini yaptı.

111 yıl sonra Türkiye’den çekilen BP’de işler tersine döndü

2024’ün sonlarında Türkiye’den çekilme kararı alan British Petrol’de işler yolunda gitmiyor. 111 yıldır faaliyet gösterdiği Türkiye’deki tüm istasyonlarını Petrol Ofisi’ne devreden BP’de 2025 yılının ilk üç ayında borçlarının artacağını ve gaz üretim seviyelerinin düşeceğini öngörüyor. Petrol devinin net borcunun, 2024 sonunda 23 milyar dolar düzeyindeyken, 2025’in ilk çeyreğinde yaklaşık 4 milyar dolar daha yüksek olması öngörülüyor.

Kayseri’de Don Meyve Ağaçlarını Vurdu

Kayseri’de zirai don nedeniyle meyve ağaçları büyük zarar gördü, çiftçiler yardım bekliyor.

Kaz Yumurtası Talebi Artıyor

Kastamonu’da kaz yumurtası talebi, sağlıklı beslenme nedeniyle çiftçilere gelir sağlıyor.

FGM Yapı yeni projelerinde de krediye değil güvene dayalı satış modeline devam edecek

FGM Yapı, müşteri dostu finansman modelini yeni projelerinde de sürdürme kararı aldı. Şirket yetkilileri klasik kredi modellerine alternatif oluşturan bu satış politikasının arkasında yatan temel felsefenin “insan odaklılık” olduğunu belirtiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir