Bu hataları yapmayın! Ani hava değişimi hastalıklara yol açıyor

Prof. Dr. Fatma Aybala Altay: Soğuk Hava Hastalıklara Davetiye Çıkarıyor

Enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji uzmanı Prof. Dr. Fatma Aybala Altay, hava sıcaklıklarının ani değişimlerinin insanlar arasında yaygın hastalık nedeni olarak algılandığını ancak asıl sebebin virüsler ve bakteriler olduğunu vurguladı.

Altay, soğuk havanın bağışıklık sistemini dolaylı olarak etkilediğini belirterek, “Soğuk havaya aniden maruz kalmak tek başına doğrudan kişiyi hasta etmez. Bunun gerçekleşmesi için bakteri veya virüslere maruz kalınması gerekir,” dedi.

Soğuk havanın neden olduğu nem oranındaki düşüşün solunum yollarındaki koruyucu bariyerleri zayıflattığını ve mikropların vücuda girişini kolaylaştırdığını belirten Altay, “Soğuk ve rüzgarlı havalarda, hasta kişilerin öksürerek ya da hapşırarak burun ve ağızlarından yayılan virüs veya bakteri içeren mikro düzeydeki damlacıklar daha uzun süre havada kalabilir ve başkalarının solunum yoluyla yayılmasını artırabilir. Yüksek nem seviyelerine sahip alanlarda ise bu damlacıkların havada ilerlemesi daha zor olacaktır,” şeklinde konuştu.

D vitamini eksikliği bağışıklık sistemini zayıflatabilir

Prof. Dr. Altay, soğuk havalarda kapalı ve kalabalık alanlarda bulunmanın hastalıkların yayılma hızını artırabileceğini belirterek, D vitamini eksikliğinin bağışıklık sistemini zayıflatarak grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara yakalanma riskini artırabileceğini söyledi.

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için D vitamini açısından zengin besinler tüketilmesi gerektiğinin altını çizen Altay, ayrıca düzenli uyku, yeterli su içme, uygun nem seviyelerinin korunması, sık sık ellerin yıkanması, hapşırırken ve öksürürken ağız ve burun kapatılması, kalabalık yerlerde maske kullanılması gibi önlemlerin alınması gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. Altay, sağlıklı bireylerin ek takviyelere ihtiyaç duymadığını vurgulayarak, “Dengeli beslenme düzeninde yer alan doğal besinlerle zaten gerekli mineral ve vitaminleri alabilirsiniz. Ancak bazı durumlarda yaşlılar, beslenme sorunları yaşayanlar veya kronik hastalığı olanlar için vitamin takviyesi gerekebilir. Bu durumda bir hekimin önerdiği takviyelerin kullanılması en doğru yaklaşım olacaktır,” dedi.

Related Posts

Uzmanından yol haritası: Bağımlılık nedir, nasıl mücadele edilir?

Uzmanından yol haritası: Bağımlılık nedir, nasıl mücadele edilir?

CHP’den aile hekimliği uygulamasına tepki: Hastanın gitmediği muayenenin bedeli hekime kesiliyor

CHP’den aile hekimliği uygulamasına tepki: Hastanın gitmediği muayenenin bedeli hekime kesiliyor

Keneler birden fazla virüsü insana bulaştırıyor

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Üner Kayabaş; kenenin dünya çapında 900 türü olduğunu ve 30 türün insana hastalık bulaştırdığını söyleyerek, “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsü de dahil birçok virüsü de bulaştırabiliyor dedi.

Geçmeyen şişlikler masum değil: İlk belirtilere dikkat!

Boyun, koltuk altı veya kasıkta geçmeyen ağrısız şişlikler lenfoma belirtisi olabilir. Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Uğur Ural, lenfomanın belirtileri ve erken teşhisin önemi hakkında önemli bilgiler verdi.

Van’da Tiroid Ameliyatında Teknoloji ile Başarı Sağlandı

Van’da tiroid ameliyatındaki risk teknolojiyle aşıldı Van’da başarılı ameliyatla 49 yaşındaki kadının ses telleri zarar görmedi VAN – Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde gerçekleştirilen başarılı bir tiroid ameliyatında, gelişmiş cerrahi …

Futbol maçı sırasında kafası omurgasından ayrıldı

Megan King adlı kadının hikayesi, modern tıbbın başarılarını gösteren olağanüstü bir örnek. 2005 yılında, henüz 16 yaşındayken bir futbol maçında yere düşen King, farkında olmadan çok ciddi bir yaralanma yaşadı. Bu düşüş sonucunda, kafatası ile …