Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati MÜSİAD EXPO 2022 açılış toplantısında kıymetli açıklamalarda bulundu.
Bakan Nebati, “Turizm varsayımlarımızı üst taraflı revize ediyoruz. 2022’de turizmde 44 milyar dolar gelir hedefliyoruz” dedi.
Bakan Nebati’nin açıklamalarından satırbaşları şöyle;
“İnanıyorum ki Türkiye yüzyılı ülkülerimize, bu ideallerimizin gerçekleştirilmesinde çabayla çalışarak tek tek ulaşacağız. Global iktisat bugün şiddetli bir dönemeçten geçiyor. Rusya, Ukrayna tansiyonu, global enflasyon baskısı ve artan resesyon riskleri nedeniyle memleketler arası kuruluşların büyüme beklentilerini aşağı istikametli revize ettiklerini gözlemliyoruz.
Salgın sonrası artan taleple birlikte tedarik zincirlerinde bozulma ve birçok emtiada arzın kısıtlanması fiyatları üst tarafta etkiliyor. Birçok ülkede son 40 yılın en yüksek enflasyon oranları, hatta 70 yılın en yüksek enflasyon oranları kaydediliyor. Merkez Bankaları sıkı para siyasetleri uygulamaya ortaya koymuş olmaları resesyon telaşlarını artırıyor.
Biz Türkiye olarak tüm bu global badirelere karşın tehditleri fırsatlara çevirerek muvaffakiyet ile ilerlemeye devam ediyoruz. Türkiye iktisat modeli (TEM) bu kapsamda attığımız adımlarla güçlü, istikrarlı ve istikrarlı büyüme trendimiz tüm global çalkantılar karşın 2022’nin birinci yarısında yüzde 7.5’luk büyüme sağladı. 8 çeyrektir olumlu büyüme kaydeden ekonomimiz makine ve teçhizat yatırımları da 11 çeyrekten bu yana kesintisiz bir biçimde artıyor.
“TOPLAM İSTİHDAMIMIZI CUMHURİYET TARİHİNİN EN YÜKSEK DÜZEYİ OLAN 31 MİLYON ŞAHSA YÜKSELTTİK”
Toplam istihdam sayılarımızı salgın öncesi düzeylerin çok üzerine çıkarmayı başardık. 2022 yılı Ağustos ayı prestijiyle toplam istihdamımızı cumhuriyet tarihinin en yüksek düzeyi olan 31 milyon bireye yükselttik.
“44 MİLYAR DOLAR TURİZM GELİRİ ELDE ETMEYİ HEDEFLİYORUZ”
2022 yılı Eylül ayı prestijiyle toplam ihracatımız 252.6 milyar dolarla tarihi yüksek düzeylere ulaşmıştır. 2022 yılında 50 milyon ziyaretçiyi ülkemizde ağırlayarak 44 milyar dolar turizm geliri elde etmeyi hedefliyoruz. Geçen yıl bu yılın gayelerini koyduğumuzda 35 milyar dolardı. Salgının tesirlerinin bitmediği, Rusya-Ukrayna savaşına karşın Türkiye’deki potansiyeli görün.
35 milyar dolarlık gaye 44 milyar dolarla revize diliyor. İhracatta sergilediğimiz yüksek performans ve turizmdeki canlılığa karşın, başta güç olmak üzere global emtia fiyatlarının yükselmesinden kaynaklı olarak cari süreçler istikrarında bozulma kaydedilmiştir. Yüksek seyreden güç ithalatımız nedeniyle 2022 Ağustos prestijiyle yıllık cari açığımız 40.9 milyar dolar olmuştur.
“CARİ AÇIĞI DÜZGÜNLEŞTİRMEK AMAÇLARIMIZDAN BİRİDİR”
Türkiye 2020 yılında 28 milyar dolar net güç ithalatçısı. Geçen yıl 51 milyar dolar net güç ithalatçısı, bu yıl 100 milyar doların üzerine giden bir güç ithalatı var. Dış ticaret açığımız büyüyor. Hasebiyle da cari açık istikrarımız büyüdü. Olağanlaştığını düşündüğümüzde cari süreçler açığı yalnızca ve yalnızca geçen yılki fiyatlarla olmuş olsa dahi sıfırlanıyor.
Biz Türkiye iktisat modeliyle ortaya koyduğumuz gayelere ulaşıyoruz. Dünya normalleştiğinde bunun tesirlerinin çok daha süratli ve hissedilir biçimde olacağını daima birlikte göreceğiz. Türkiye iktisat modeli kapsamında uyguladığımız siyasetlerle cari açığı uygunlaştırmak gayelerimizden biridir.
ENFLASYON HAKKINDA
Karadeniz doğal gazının devreye alınması elimizi daha da güçlendirecektir. Elbette sorun alanlarımız var. Olumsuz global gelişmelere ek olarak döviz kurunda yaşanan gelişmeler, enflasyon beklentilerinin berbatlaşması ülkemizde enflasyonun yüksek düzeylere çıkmasında tesirli olmuştur. Enflasyonla çabamızı tek haneli sayılara düşürünceye kadar çabamız devam edecek. Bunda kesin kararlıyız. Ağır uyumu sürdürüyor. Enflasyonda kalıcı düşüşü sağlamak için adımlar atmaya devam ediyoruz. Finansal istikrarı güçlendirmeye yönelik adımlar başta olmak üzere aldığımız kapsayıcı önlemler sayesinde global fiyatlarla yaşanacak olağanlaşma ve beklentilerdeki güzelleşmenin de olumlu katkısıyla ülkemizdeki enflasyon belasından kalıcı olarak kurtulacağız.
Ücret artışlarını enflasyon üzerinde gerçekleştiriyoruz. Kapsamlı dayanak paketlerini vatandaşların hizmetine sunmaya devam ediyoruz. Mevsimsel düzeltilmiş gerçek kesim inanç endeksi ekim ayında bir evvelki aya nazaran 1.8 puan artarak. 1.08 düzeyine gelmiştir. Tüketici inanç endeksi evvelki aya nazaran 3.9 puan artarak 76.2 düzeyinde gerçekleşmiştir. Yeniden ekonomik itimat endeksi bir evvelki aya nazaran 2.8 puan artarak 97.1 düzeyinde gerçekleşmiştir. KKM katkısıyla liradaki oynaklık azalmıştır.
Kapsamlı teşvik programını hem sıfırdan yatırım, hem genişleme yatırımı projelerinin önünü açıyoruz. Kararlılıkla uygulamaya devam ettiğimiz Türkiye iktisat modelimizin ülkemize olan ilginin daha da artmasını, katıldığım tüm yurt dışı toplantılarında çok net olarak gözlemliyorum. Birinci bahar toplantılarında IMF, OECD temsilcileriyle yaptığım toplantıda sorguluyorlardı. Bali’deki G20 toplantılarında neler oluyor diye bakıyorlardı. Çok şükür son bahar toplantılarında Dünya Bankası, IMF, OECD ülkeleri ve bakanlarla yaptığımız toplantıda Türkiye iktisat modeli dünyanın unsur alanına girmiş durumda.
“ESNAF VE ZANAATKARLARIMIZIN HİZMETİNE SUNUYORUZ”
En son Riyad’da gerçekleşen ve 7 bine yakın iştirakçinin bulunduğu ortamda Türkiye iktisadına olan ilginin ve Türkiye ile tüm dünyadaki tedarikçilerini iş dünyasının ortaya koymuş olduğu temas Türkiye’nin hangi noktaya geldiği açısından umut verici göstergelerden birisidir.
Reel piyasanın önceliklerinin Türkiye’nin önceliği olduğu noktasında hemfikir olduğumuzu beyan etmek istiyorum. İktidarımız sürecinde olduğu üzere salgın şartlarının çıkardığı şiddetli kurallarla esnaf ve zanaatkarlarımız yalnız bırakmadık. Bir kredi dayanak paketiyle esnaf ve sanatkarlarımızın yanında olmaya devam ediyoruz. Toplam 100 milyar lira fiyatındaki kredi imkanını 60 ay vade ve yüzde 7.5 üzere düşük bir maliyetle esnaf ve zanaatkarlarımızın hizmetine sunuyoruz.”