Anne babaların dikkat etmeli: Abla sendromu nedir?

Ablalık Sendromu: Ailenin Büyük Kızı Olmanın Yükü

Bir ailenin en büyük kız çocuğu iseniz bu durumu bilirsiniz. Ancak sizin çocuğunuz olacaksa bu sendromu yaşamaması için dikkat etmelisiniz.

Ablalık sendromu ya da diğer ismi ile büyük kız kardeş sendromu, ailedeki en büyük kız çocuklarının, erken çocukluk döneminde (3-6 yaş) ailenin yeni üyesinin gelmesi ile fazla sorumluluk ve beklentilerle karşılaşmaları durumu olarak tanımlanır. Bu sendrom, bir psikolojik rahatsızlık olmasa da ilerleyen dönemde birçok kişilik özelliğini de etkileyebilir.

EVİN BÜYÜK KIZI KÜÇÜK ANNE

Genellikle erkekleri önceleyen toplumlarda, abla tıpkı ailenin diğer kadın üyeleri gibi aile üyelerine bakma, ev işlerini yapma, barışı sağlama ve sorumluluk taşıma gibi görevlerle yükümlendirilir. Bu da ablanın, çocukluk döneminde “ikinci anne” gibi bir rol üstlenmesine yol açar. Hatta çocuğu kardeş ablasından bahsederken “O benim küçük annemdi” dediğine rastlayabilirsiniz.

PSİKOLOJİ DE KARDEŞ SIRALAMASININ KİŞİLİĞE ETKİSİNE DİKKAT ÇEKİYOR

Avusturyalı psikiyatrist Alfred Adler’in bireyin kişiliğinin aşağılık ve üstünlük kavramları üzerine yükseldiğini belirttiği teorisine göre, ilk doğan çocuklar liderlik özelliklerine ve güçlü bir sorumluluk duygusuna sahip olurlar. Ancak, bu durum aynı zamanda ablanın gereksiz bir baskı altında kalmasına neden olabilir. Kültürel normların etkisiyle, kız çocuklarının ev işleri ve bakım görevlerini erkek çocuklardan daha fazla üstlenmesi beklenir.

Ablalık sendromu, genellikle yetişkinliğe eriştiklerinde, geçmişteki bu aşırı sorumlulukların bireyi olumsuz etkilediği anlaşılır. Ablaların yaşadığı bu durumun belirtileri ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Güçlü bir sorumluluk duygusu: Ablalar, sürekli olarak başkalarının ihtiyaçlarına odaklanır ve bu yük onları duygusal olarak zorlayabilir.
  • Kontrol ihtiyacı: Aile içindeki düzeni sağlama, her şeyin yolunda gitmesi için sürekli bir kontrol etme isteği.
  • Aynı yaşta insanlarla ilişkilerde zorluklar: Yaşlarının gerektirdiği şekilde serbest ve eğlenceli ilişkiler kurmada zorlanabilirler.
  • Aileye karşı kırgınlık: Sürekli sorumluluk taşımanın yarattığı bir huzursuzluk ve kırgınlık hissi.
  • İnsanları memnun etme dürtüsü: Başkalarını mutlu etmek için aşırı çaba sarf etme.
  • Kaygı bozukluğu: Sürekli kontrol etme ve sorumluluk duygusuyla yaşamak kaygıya yol açabilir.
  • Depresyon: Uzun süreli baskı ve sorumluluklar, depresyon gibi daha ciddi duygusal sorunlara yol açabilir.

Related Posts

Narin Güran Cinayeti Davası Başladı

Diyarbakır’da Narin Güran cinayetiyle ilgili 12 sanık adliyeye getirildi, dava süreci devam ediyor.

Terörist Mazlum Abdi: Türkiye bize karşı söylemini yumuşattı

PKK’lı terörist Abdi, Al Monitör gazetesine açıklama yaptı. “Türkiye, SDG kontrolündeki bölgeler hakkında yaptığı açıklamalarda daha ılımlı bir dil kullanıyor” iddiasını ileri sürdü.

Silivri’ye gece yarısı operasyonu: İBB tutukluları çevre illere götürülüyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik soruşturma kapsamındaki bazı tutuklular, Silivri’deki Marmara Cezaevi’nden çevre illere naklediliyor. CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, “Ne kadar dağıtırsan o kadar iyi’ diye talimat var anlaşılan” dedi.

Çocuk bayramında kahve festivali yapılacak

Batman Belediye Başkanlığı’na kayyum olarak atanan Vali Ekrem Canalp, ‘kahve ve çikolata’
festivali düzenleme kararı aldı. Bir haftalık etkinliğin bitiş tarihini ulusal bayrama denk getirdi.

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, İstanbul’daki kutlamalar için yarın vali ile görüşecek: 1 Mayıs’ta ‘demokrasi’ vurgusu

İstanbul’da 1 Mayıs’ın Taksim Meydanı’nda kutlanabilmesi için DİSK, KESK, TMMOB ve TTB yarın İstanbul Valisi ile görüşecek. Bu yılki 1 Mayıs kutlamalarında “demokrasi” vurgusu da öne çıkacak.

Moto kuryelik ‘tehlikeli meslekler’ sınıfına alındı

Trafikte tehlikeli çalışma koşulları nedeniyle her an ölüm riskiyle karşı karşıya kalan moto kuryeler, uzun süredir çalışma koşullarına ilişkin düzenlemeler talep ediyordu. Kurye Hakları Derneği, dün yapılan İşyeri Tehlike Sınıfları Komisyonu …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir