Gastronomi turizmi zamanı

Gastronomi Turizmi ve Ülkelerin Mutfak Tanıtımı

Aylin Öney- Yaz mevsimi gelince turizm sektöründe hareketlenme başlıyor. Turizmle birlikte yeme içme sektörü de canlanıyor. Artık insanlar, tatil tercihlerini deniz-güneş-kumun ötesine taşıyarak yeni lezzetler keşfetme ve farklı tatlar deneme eğilimindeler. Gastronomi turizmi giderek önem kazanırken, pek çok ülke kendi mutfak kültürünü tanıtmaya odaklanıyor. Bu noktada ülkelerin izlediği yol farklılıklar gösterebiliyor.

Bazı ülkeler uluslararası yayınlar ve televizyon programlarıyla mutfaklarının tanınabilirliğini artırmaya çalışıyor. Örneğin, son zamanlarda Gürcistan’ın ünlü İngiliz şef ve televizyon programcısı Jamie Oliver’a 750 bin dolar ödediği konuşuluyor. Benzer şekilde, Türk Hava Yolları da dünya genelinde yayınlanan reklamlarıyla Türkiye’nin cazip bir turizm destinasyonu olduğunu vurguluyor.

Diğer ülkeler ise gastronomi konferansları, şef buluşmaları ve etkinlikler düzenleyerek mutfaklarını tanıtmayı hedefliyor. İspanya’da Bask bölgesinde uzun yıllardır düzenlenen Gastronomika ve başkent Madrid’deki Füzyon etkinlikleri bu alanda öne çıkan etkinlikler arasında yer alıyor. Türkiye’de ise bu yıl 10. yılını kutlayacak olan Gastromasa etkinliği, dünyanın önde gelen şeflerini bir araya getirerek Türk mutfağını tanıtma fırsatı sunuyor.

Ünlü Şeflerin Etkisi

Bazı ülkeler ise tanınmış şeflerine destek vererek onların uluslararası alanda ün kazanmalarını sağlıyor. Bu sayede dünya çapında tanınan şeflerin bulunduğu yerler, gastronomi haritasında önemli bir konuma yükseliyor. Örneğin, Slovenya’da diplomat olması beklenirken eşinin ailesinin lokantasında işe başlayan Ana Ros gibi başarı hikayeleri mevcut. Benzer şekilde Danimarka’da Noma restoranı ile ünlenen Rene Redzepi, devlet desteğiyle genç şefler arasında önemli bir figür haline geldi. İspanya’da ise Ferran Adria’nın liderliğindeki El Bulli restoranı tüm dünyanın ilgisini çekmeyi başardı.

Related Posts

Türkiye’nin dev şirketi milyarlarca liraya satışa çıktı

TMSF, geçtiğimiz aylarda düzenlenen ihale ile 8,1 milyar TL’ye sattığı Bellona Mobilya’nın ardından İstiklal Mobilya’nın satışı için de ihale ilanı yayınladı. Şirket için belirlenen muhammen bedel 12,5 milyar TL olurken, ihale tarihi 30 Eylül 2025 olarak açıklandı.

SPK’dan açığa satış kararı: Süreyi uzattı

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Borsa İstanbul pay piyasalarında açığa satış yasağı ile pay geri alımlarını kolaylaştıran tedbirlerin uygulanma süresini 29 Ağustos 2025 seans sonuna kadar uzattığını açıkladı. SPK’nın haftalık bülteninde yayımlanan …

Araç almak isteyenler dikkat 400 bin TL’nin aylık taksidi belli oldu. Bir banka en düşük faizi uyguluyor

Yaz sıcağında toplu taşıma kullanmaktan bunalanlar, kendi araçlarına sahip olma hayali kuruyor. Artan otomobil fiyatları ve yüksek vergiler nedeniyle birçok kişi bankaların taşıt kredisi kampanyalarına yöneliyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme …

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası PPK toplantı özeti yayımlandı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), mayıs ayı enflasyon verilerinin ardından Para Politikası Kurulu toplantı özetini yayımladı

Kur coştu: Dolar 40 TL’ye dayandı, euro durmuyor!

İsrail-İran geriliminin ardından, ABD’nin savaşa dahil olması piyasaları etkiliyor. Yaşanan gelişmelerin ardından petrol fiyatları yükselirken, döviz kurunda da hareketlilik yaşanıyor. Alım-satım yapacaklar, “Dolar ne kadar oldu?”, “Euro ne kadar …

Eurostat verilerine göre Türkiye, yoksulluk riskinde Avrupa birincisi oldu

Türkiye’de yoksulluk riski altında yaşayan 2 milyon 870 bin genç, toplam yoksul nüfusun yüzde 15,4’ünü oluşturuyor