Tüketici durgun, üretici geriliyor: Çin ekonomisinde alarm zilleri

Çin’de TÜFE Mart 2025 Verileri Açıklandı

Çin Ulusal İstatistik Bürosu (UİB), ülkede fiyat artışlarına ilişkin Mart 2025 verilerini yayınladı. Buna göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,1 artarken, Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) yüzde 2,5 geriledi. Üretici ve tüketici fiyatlarındaki süregelen düşüşle birlikte deflasyon eğilimi devam ediyor.

TÜFE 25 Aydır Düşük Seviyede

Enflasyonun önemli bir göstergesi olan TÜFE, Mart 2023’ten bu yana yüzde 1’in altında seyrediyor. Ocak ayında Bahar Bayramı harcamalarının etkisiyle yüzde 0,5 artan TÜFE endeksi, şubatta yüzde 0,7 gerilemişti. Bu dönemde gıda fiyatları yüzde 1,4 azalırken, gıda dışı fiyatlar yüzde 0,1 arttı. Gıda ürünleri yüzde 0,4 düşerken hizmet fiyatları yüzde 0,3 arttı. Gıda ve enerji fiyatlarının hariç tutulduğu çekirdek enflasyon yıllık bazda yüzde 0,5 arttı.

TÜFE’deki süregelen düşüş, deflasyon endişelerinin devam etmesine neden oldu. Çin hükümeti de bu nedenle 2004’ten bu yana yüzde 3 olarak belirlediği enflasyon hedefini bu yıl yüzde 2’ye indirdi.

ÜFE 30 Aydır Geriliyor

Üretici fiyatlarındaki gerileme Ekim 2022’den bu yana devam ediyor. İmalat ürünlerinin fabrika çıkış fiyatlarından hesaplanan ÜFE, Mart 2025’te yüzde 2,5 azaldı. Bu gerileme 2023 ve 2024 yıllarında da devam etmişti. İç talepteki zayıflık, yerel yönetim borç riskleri ve gayrimenkul sektöründeki düşüş, Çin ekonomisini olumsuz etkilemeye devam ediyor. Tüm dünyada yükselen enflasyon eğilimine karşın Çin’de düşüş eğilimi gözlemleniyor.

Related Posts

TL’nin getirisi arttı: 1 milyon TL, 500 bin, TL 250 bin TL ne kadar kazandırır?

Yatırımcılar ya da birikimi olanlar paralarını ne şekilde değerlendireceklerini araştırıyorlar. Türk Lirası’nda, “Yatırım için en doğru araç hangisi?” diye düşünenlerin dikkatini çekecek bir değerlenme yaşandı.

Ozan Bingöl yazdı: Çiftçiyi zirai don değil, devlet vurdu: 1,2 trilyon liralık alacak!

Vergi Uzmanı Ozan Bingöl, 2006-2024 dönemi için tarım kesimi devletten 1,2 trilyon lira alacaklı olduğunu yazdı. Bingöl, “2024 yılında bütçeden faiz için yapılan ödeme toplamı; 1 trilyon 270 milyar lira iken aynı bütçeden yapılan tarımsal destek ödemelerinin toplamı sadece 91,5 milyar liradır.” değerlendirmesini yaptı.

111 yıl sonra Türkiye’den çekilen BP’de işler tersine döndü

2024’ün sonlarında Türkiye’den çekilme kararı alan British Petrol’de işler yolunda gitmiyor. 111 yıldır faaliyet gösterdiği Türkiye’deki tüm istasyonlarını Petrol Ofisi’ne devreden BP’de 2025 yılının ilk üç ayında borçlarının artacağını ve gaz üretim seviyelerinin düşeceğini öngörüyor. Petrol devinin net borcunun, 2024 sonunda 23 milyar dolar düzeyindeyken, 2025’in ilk çeyreğinde yaklaşık 4 milyar dolar daha yüksek olması öngörülüyor.

Kayseri’de Don Meyve Ağaçlarını Vurdu

Kayseri’de zirai don nedeniyle meyve ağaçları büyük zarar gördü, çiftçiler yardım bekliyor.

Kaz Yumurtası Talebi Artıyor

Kastamonu’da kaz yumurtası talebi, sağlıklı beslenme nedeniyle çiftçilere gelir sağlıyor.

FGM Yapı yeni projelerinde de krediye değil güvene dayalı satış modeline devam edecek

FGM Yapı, müşteri dostu finansman modelini yeni projelerinde de sürdürme kararı aldı. Şirket yetkilileri klasik kredi modellerine alternatif oluşturan bu satış politikasının arkasında yatan temel felsefenin “insan odaklılık” olduğunu belirtiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir