Fransa ekonomisi son çeyrekte geriledi

Fransa Ekonomisi 2024’ün Son Çeyreğinde Küçüldü

Fransa Ulusal İstatistik Enstitüsü’nün (INSEE) öncü verilerine göre, Fransa’da Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH), 2024’ün son çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0,1 küçüldü. Beklenti ekonominin durgun kalması yönündeydi. Fransız ekonomisi en son 2023’ün ilk çeyreğinde küçülmüştü.

Son çeyrekte Fransa ekonomisinde küçülmede siyasi krizin iş dünyası ve tüketici güvenini olumsuz etkilemesi ve Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’nın etkisinin azalması etkili oldu. Avrupa’nın ikinci büyük ekonomisi, geçen yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 0,4 büyümüştü. Temmuz ve ağustos aylarında Paris’te düzenlenen olimpiyat oyunları Fransız ekonomisinin geçen yılın en hızlı çeyreklik büyümesine yardımcı olmuştu.

Fransız ekonomisi yaz aylarındaki güçlü büyümenin ardından ivme kaybeden özel tüketim nedeniyle sonbahar aylarında da yavaşladı. İç talep dördüncü çeyrekte Fransız ekonomisine olumlu katkıda bulunurken, son çeyreğinde ihracatın azalması ve ithalatın artması nedeniyle dış ticaretin katkısı yine negatif oldu.

Fransa ekonomisi 2024’ün tamamında ise yüzde 1,1 büyüdü. 2023’te ekonomi yüzde 1,1 ve 2022’de ise yüzde 2,6 büyümüştü. ING Fransa ekonomistlerinden Charlotte de Montpellier, konuya ilişkin değerlendirmesinde, Fransa’nın ekonomik durumunun yaz aylarından bu yana keskin bir şekilde kötüleştiğini belirterek, “Şirketler ve hane halkları için potansiyel vergi artışları da dahil olmak üzere gelecekteki bütçe ayarlamalarına ilişkin belirsizlik, siyasi istikrarsızlık, olimpiyatların ardından yaşananlar ve daha az elverişli bir uluslararası ortam, dördüncü çeyrekte ekonomik faaliyetlerini zayıflattı.” ifadelerini kullandı.

Ülkede bütçe konusundaki anlaşmazlık, geçen yıl Başbakan Michel Barnier’in 3 aylık merkez sağ hükümetini düşürmüştü. Fransa’da siyasi kriz ekonomiyi de tedirgin ederken, iş dünyasının güveni sarsılmaya devam ediyor.

Related Posts

TL’nin getirisi arttı: 1 milyon TL, 500 bin, TL 250 bin TL ne kadar kazandırır?

Yatırımcılar ya da birikimi olanlar paralarını ne şekilde değerlendireceklerini araştırıyorlar. Türk Lirası’nda, “Yatırım için en doğru araç hangisi?” diye düşünenlerin dikkatini çekecek bir değerlenme yaşandı.

Ozan Bingöl yazdı: Çiftçiyi zirai don değil, devlet vurdu: 1,2 trilyon liralık alacak!

Vergi Uzmanı Ozan Bingöl, 2006-2024 dönemi için tarım kesimi devletten 1,2 trilyon lira alacaklı olduğunu yazdı. Bingöl, “2024 yılında bütçeden faiz için yapılan ödeme toplamı; 1 trilyon 270 milyar lira iken aynı bütçeden yapılan tarımsal destek ödemelerinin toplamı sadece 91,5 milyar liradır.” değerlendirmesini yaptı.

111 yıl sonra Türkiye’den çekilen BP’de işler tersine döndü

2024’ün sonlarında Türkiye’den çekilme kararı alan British Petrol’de işler yolunda gitmiyor. 111 yıldır faaliyet gösterdiği Türkiye’deki tüm istasyonlarını Petrol Ofisi’ne devreden BP’de 2025 yılının ilk üç ayında borçlarının artacağını ve gaz üretim seviyelerinin düşeceğini öngörüyor. Petrol devinin net borcunun, 2024 sonunda 23 milyar dolar düzeyindeyken, 2025’in ilk çeyreğinde yaklaşık 4 milyar dolar daha yüksek olması öngörülüyor.

Kayseri’de Don Meyve Ağaçlarını Vurdu

Kayseri’de zirai don nedeniyle meyve ağaçları büyük zarar gördü, çiftçiler yardım bekliyor.

Kaz Yumurtası Talebi Artıyor

Kastamonu’da kaz yumurtası talebi, sağlıklı beslenme nedeniyle çiftçilere gelir sağlıyor.

FGM Yapı yeni projelerinde de krediye değil güvene dayalı satış modeline devam edecek

FGM Yapı, müşteri dostu finansman modelini yeni projelerinde de sürdürme kararı aldı. Şirket yetkilileri klasik kredi modellerine alternatif oluşturan bu satış politikasının arkasında yatan temel felsefenin “insan odaklılık” olduğunu belirtiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir