Diyanet’in kitabından: Nişanlıların görüntülü görüşmeleri veya yazışmaları ve nişanlı kadının kayınpederinin elini öpmesi caiz değil

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın (DİB) dağıttığı kitapta nişanlıların cep telefonuyla görüntülü konuşması ya da uzun süre mesajlaşmasının dinen “caiz” olmadığı savunuldu. İnternette yayımlanan aile ilişkileri kitabında, nişanlı kadının kayınpederinin elini öpmesi de haram sayıldı.

Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) çalışanlarına ücretsiz dağıtılan ve internet sitesinde ücretsiz olarak pdf formatına ulaşılabilen Aile ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular isimli kitapta aile ilişkilerinin nasıl olması gerektiği anlatıldı.

“Nişanlıların görüntülü görüşmeleri veya yazışmaları caiz değildir”

Evlilik öncesi, evlilik süreci, çocuk ve ebeveyn ilişkileri, kadınlara özel durumlar gibi birçok başlığın yer aldığı kitapta Cumhuriyet’in haberinde aktardığına göre, “Nişanlıların cep telefonu veya internet üzerinden görüntülü veya görüntüsüz olarak mesajlaşmalarının sınırı ve hükmü nedir” şeklindeki soruya şu yanıt verildi:

“Nikâh akdi yapılmadan önce nişanlılar adeta iki yabancı gibi olduklarından mahremiyet sınırlarına riayet etmelidirler. Cep telefonu veya internet üzerinden mahremiyet sınırlarını ve ahlaki ölçüleri ihlal edecek şekilde görüşmeleri veya yazışmaları ise caiz değildir.”

“Nişanlı kadının kayınpederinin elini öpmesi caiz değildir”

Dikkati çeken sorulardan biri de “Nişanlanan bir kızın, müstakbel kayınpeder ve kayınlarının ellerini öpmesi helal midir?” olurken yanıtı ise şöyle:

“Nişanlılar mahremiyet bakımından birbirlerine yabancı hükmündedirler. Bu durumda müstakbel kayınpeder, evlenmesi ebediyen haram kılınan erkelerden olmadığı için kadının onun elini öpmesi caiz değildir.”

“Kadın mahremi olmayan erkeklerin yanında el, yüz ve ayaklar dışında bütün bedenini örtmeli”

Öte yandan kadınların ev içerisinde nasıl giyinmesi gerektiğine ilişkin de açıklamalarda bulunulan kitapta “Kadının oğlu, babası, dedesi, kardeşi, amcası, dayısı, kayınpederi ve damadı gibi kendisine nikâhı ebediyen haram olan mahremleri yanında saçı, başı, boynu, gerdanı, dirsekten aşağı kolları, ayakları ve bacaklarının diz kapağından aşağı kısmı dışında kalan yerleri örtmesi gerekir. Kadın mahremi olmayan erkeklerin yanında ise el, yüz ve ayaklar dışında bütün bedenini örtmelidir” dendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir