Moody’s, Türkiye’nin kredi notu değerlendirmesini duyurdu: Yıl sonu enflasyon tahminini açıkladı

Türkiye’nin Ekonomik Dengesi Güçleniyor, Kredi Notu İyileşme Yolunda

Kredi derecelendirme kuruluşundan gelen açıklamaya göre, Türkiye’nin kredi notu, büyük, çeşitlendirilmiş ve güçlü ekonomisi, makul kamu borç yükü ve iyileşen para ve makroekonomik politikalarıyla desteklenmektedir.

Açıklamada, sıkılaştırılan para politikasının yurt içi kredi büyümesini kontrol altına aldığı, Türk lirasına güven artışı sağladığı ve ekonominin yeniden dengelenmesine yardımcı olduğu belirtilerek, enflasyon baskılarını azalttığı, cari açığı daralttığı ve yabancı sermaye girişini teşvik ettiği vurgulandı.

Yıl Sonu Enflasyon Tahmini

Açıklamada, enflasyondaki düşüşün devam etmesinin beklendiği ve yıl sonunda yaklaşık yüzde 30’a gerilemesinin beklendiği ifade edilerek, swaplar hariç Merkez Bankası döviz rezervlerinin pozitif yönde arttığı ve dış kırılganlık risklerini azalttığı vurgulandı.

Mali duruşun bu yıl daha kısıtlayıcı olması beklenirken, ekonomideki yeniden dengelenme ve dezenflasyon sürecini desteklemesi öngörülüyor.

Moody’s’in açıklamasında, ekonominin istikrarını sağlayan, enflasyonu sürekli olarak düşüren, ekonominin dolarsızlaştırılmasını kalıcı hale getiren ve büyümeyi kredi odaklı iç talepten uzaklaştıran politikaların başarıyla uygulanması durumunda Türkiye’nin kredi notunun yükseltilebileceği belirtildi.

Moody’s Son Değeri ile Türkiye’nin Kredi Notunu İyileştirmişti

Moody’s, son olarak 19 Temmuz 2024’te Türkiye’nin kredi notunu iki kademe yükselterek “B3″ten “B1″‘e çıkarmış ve kredi notu görünümünü “pozitif” olarak korumuştu.

Kredi derecelendirme kuruluşunun bu yıl için Türkiye’ye ilişkin ilk değerlendirme tarihi 24 Ocak olarak belirlendi, ancak bu tarih sadece bir takvim tarihi ve kesin bir güncelleme anlamına gelmemektedir.

Moody’s’in Türkiye’ye ilişkin bir sonraki planlanmış değerlendirmesinin 25 Temmuz’da gerçekleşmesi bekleniyor.

Related Posts

TL’nin getirisi arttı: 1 milyon TL, 500 bin, TL 250 bin TL ne kadar kazandırır?

Yatırımcılar ya da birikimi olanlar paralarını ne şekilde değerlendireceklerini araştırıyorlar. Türk Lirası’nda, “Yatırım için en doğru araç hangisi?” diye düşünenlerin dikkatini çekecek bir değerlenme yaşandı.

Ozan Bingöl yazdı: Çiftçiyi zirai don değil, devlet vurdu: 1,2 trilyon liralık alacak!

Vergi Uzmanı Ozan Bingöl, 2006-2024 dönemi için tarım kesimi devletten 1,2 trilyon lira alacaklı olduğunu yazdı. Bingöl, “2024 yılında bütçeden faiz için yapılan ödeme toplamı; 1 trilyon 270 milyar lira iken aynı bütçeden yapılan tarımsal destek ödemelerinin toplamı sadece 91,5 milyar liradır.” değerlendirmesini yaptı.

111 yıl sonra Türkiye’den çekilen BP’de işler tersine döndü

2024’ün sonlarında Türkiye’den çekilme kararı alan British Petrol’de işler yolunda gitmiyor. 111 yıldır faaliyet gösterdiği Türkiye’deki tüm istasyonlarını Petrol Ofisi’ne devreden BP’de 2025 yılının ilk üç ayında borçlarının artacağını ve gaz üretim seviyelerinin düşeceğini öngörüyor. Petrol devinin net borcunun, 2024 sonunda 23 milyar dolar düzeyindeyken, 2025’in ilk çeyreğinde yaklaşık 4 milyar dolar daha yüksek olması öngörülüyor.

Kayseri’de Don Meyve Ağaçlarını Vurdu

Kayseri’de zirai don nedeniyle meyve ağaçları büyük zarar gördü, çiftçiler yardım bekliyor.

Kaz Yumurtası Talebi Artıyor

Kastamonu’da kaz yumurtası talebi, sağlıklı beslenme nedeniyle çiftçilere gelir sağlıyor.

FGM Yapı yeni projelerinde de krediye değil güvene dayalı satış modeline devam edecek

FGM Yapı, müşteri dostu finansman modelini yeni projelerinde de sürdürme kararı aldı. Şirket yetkilileri klasik kredi modellerine alternatif oluşturan bu satış politikasının arkasında yatan temel felsefenin “insan odaklılık” olduğunu belirtiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir